Sara Omar

23. septemberkl. 19:00

Sara Omar

Sara Omar (1986) er en prisvindende dansk-kurdisk romanforfatter, som har boet i Danmark siden 2001. Udover at være forfatter er hun også studerende. Hendes debutroman Dødevaskeren udkom den 30. november 2017 på JP/Politikens Forlag og solgte over 50.000 eksemplarer i løbet af den første måned og har siden ligget på samtlige bestsellerlister hos danske boghandlere. Romanen er desuden solgt til udgivelse i udlandet, og i skrivende stund er romanen på vej i flere lande. I 2018 modtog hun Årets Victor for sit særlige mod. Herudover vandt hun Læsernes Bogpris 2018 og også Artbeat Prisen for sit særlige talent. Sara var endvidere, trods en sen udgivelse, også nomineret til de Gyldne Laurbær i 2017. Kom tæt på den prisvindende forfatter i et Sara Omar foredrag.

Sara Omar blev valgt som Månedens Forfatter hos henholdsvis Københavns Bibliotek og Plusbog. Desuden er Sara Omar nomineret til Debutant prisen ved BogForum 2018. I 2019 fik Sara tildelt Menneskerettighedsprisen af Rådet for Menneskerettigheder for sit arbejde med børn og kvinders rettigheder.

Dødevaskeren har været genstand for stor debat især på grund af bogens kontroversielle indhold om kvindeundertrykkelse, incest, pædofili, vold, voldtægt, æresforbrydelser, æresdrab og social kontrol i visse muslimske kredse og om hvordan det muslimske patriarkat bruger religionen til at legitimere deres ugerninger. Men også Saras mod til at tage bladet fra munden har vakt opmærksomhed. Romanen er inspireret af virkeligheden, og parallellerne til forfatterens eget liv er tydelige. Et Sara Omar foredrag giver publikum forfatterens egen fortælling om romanen.

I en tidlig alder måtte Sara Omar med sin familie flygte fra Kurdistan blandt andet på grund af krig. De boede i en flygtningelejr i Iran og fortsatte flugten gennem Mellemøsten, herunder Syrien. Mange steder mødte Sara det samme kvindesyn og et samfund og en kultur, som var domineret af mænd, og hvor kvinder og børn konsekvent undertrykkes, misbruges og bliver udsat for vold.

Sara Omar har siden 2001 skrevet digte og kritiske debatindlæg i mellemøstlige medier om omskæring, incest, seksuelle overgreb, æresforbrydelser, æresdrab, social kontrol, kvindeundertrykkelse og rettigheder for homoseksuelle, handicappede, børn og kvinder i de patriarkalske samfund. Sara har flere gange forsøgt at blive udgivet i Mellemøsten uden held, da hendes tekster blev betegnet som forurenende, og hun fik at vide, at hendes ord lugtede af blod. En betegnelse som giver et rammende indtryk af tilstanden hos nogle af Mellemøstens såkaldte intellektuelle. Angsten for at åbne debatten om menneskerettigheder og ligestilling er simpelthen for stor blandt de undertrykte og de undertrykkende. Et Sara Omar foredrag giver et umådeligt spændende indblik i debatten.

I samtale med Amanda Højme Nielsen fortæller hun denne aften om dødvaskeren.

Af sikkerhedsmæssige hensyn kan der være sikkerhedskontrol af alle gæster ved ankomst. Det er derfor nødvendigt at alle gæster kommer senest 15 minutter før foredraget går i gang.

Arrangør: FOF Københavns Omegn

Spillested: Taastrup Kulturcenter, Poppel Allé 12, 2630 Taastrup