Kroppedal-Lysets hastighed

1. september 2020kl. 8:00 - 1. juli 2021kl. 14:00

Lysets hastighed er en af naturens fundamentale konstanter. Den indgår i mange vigtige dele af naturvidenskaben, ikke mindst relativitetsteorien. Det er også en konstant, som er så velundersøgt, at vi i dag bruger den til definitionen af meteren.

Der er samtidig noget fascinerende ved, at lys har en hastighed. Det betyder bl.a., at alt det, vi observerer, ikke er simultant, men et billede af, hvordan objektet så ud, da lyset fra det blev udsendt. I hverdagen er dette ikke noget, vi tænker videre over, men i astronomien, hvor objekter kan ligge flere lysår væk, betyder det, at vi kigger betydeligt tilbage i tiden, når vi kigger op.

I denne øvelse vil eleverne måle lysets hastighed på forskellig vis:
• Gennem Rømers metode, ved at observere Ios bane om Jupiter, gennem programmet Stellarium.
• Gennem et forsøg, hvor vi benytter forsinkelse af lysimpulser fra laser til at måle laserens hastighed.
• Se på lysets hastighed gennem materialer (optiske fibre).
• Benytte, at mikrobølger teknisk set er lys med store bølgelængder, samt viden om relation mellem frekvens, hastighed og bølgelængde til at bestemme lysets hastighed ved at opvarme chokolade i en mikrobølgeovn.

Fag: Fysik og Matematik
Målgruppe: 9. – 10. klasse